Thursday, 8 April 2010

Expectation with and without frustration

Bismillahi Rahmani Rahim..


sekadar gambar hiasan


Expectation. Apa dalam bahasa melayu eh? Harapan? Rasa macam tak tepat. Kita hidup, boleh kata based on expectation jugaklah. Kita sendiri ada expectation kat diri sendiri. We have to! Otherwise.. hidup macam takde targetlah. Hidup di dunia, untuk ke syurga. Expectation untuk mendapat keredhaan Allah in whatever we do. Expectation untuk settle down, kahwin dan mempunyai keluarga by the time umur kita mencapai tahap yang kita mahukan. Dari satu perspektif, ianya satu benda yang bagus.


Tapi aku nak cakap pasal expectation kat manusia.. Banyak.... Sudah tentu. Expectation kat suami, anak, kawan, ahli keluarga. Even expectation kat services yang kita gunakan, contohnya pos office, restoran, tukang hantar air, haris rumah, apa lagi.. banyaklah! Boleh fikir sendiri. I expect you to masak cepat! I expect you to hantar air pukul 2! Kalau orang yang kita expect, atau service yang kita gunakan tidak mencapai expectation kita.. Kita akan marah. Aku akan marah! Kecewa. Sakit hati. Akhirnya kita akan menyalahkan semua orang yang tak sampai expectation kita dan kita pun start to complain. Semua orang salah... sebab tak mencapai expectation yang kita letakkan.

Tapi... what if kita letakkan expectation itu kepada Allah. Dengan berdoa? Minta pada Allah, apa yang kita harapkan.. dan selepas itu kita boleh letakkan satu expectation, "don't worry, aku dah berdoa kepada Allah, dan aku pun dah usaha (kalau tak usaha, malula minta kat Allah! aiyo....) so, Allah pasti akan berikan yang terbaik untukku.." - So whatever happens, kita tahu. "Hey! Allah dah takdirkan macam ni! It's the best! Allah knows better than anyone else!"

Kan??
So macamana teruk pun orang sekeliling kita tak mencapai expectation, kita tak akan marah sebab kita dah letak expectation tu kat Allah, and kita tahu semua yang berlaku itu atas kehendak Allah. (Mungkin kita bolehlah tegur orang tu, nape ko duduk dalam toilet sampai 2 jam wey? huhu... matilah aku tunggu kat luar....) Tetapi jiwa dan hati akan lebih tenang, sakit hati pun kurang dan kita akan jadi lebih bahagia~ Insyallah... :)

Ya Allah, lapangkan dada kami, tenangkan hati kami, tentukanlah semua yang terbaik buat kami, dan mudahkan kami untuk melaluinya, amin ya Rabb...

2 comments:

BAYT AMZAR said...

salam..

erm.. betul tu Ain..
apa-apa pun yang kita nak luahkan what's the best thing and place is luahkan segalanya pada Allah keranaNya yang pasti akan mendengar sebaiknya segala pengaduan kita..
Mungkin bolehlah nak ngadu pd manusia tp manusia tetap punya kelemahan.. dan belum pasti luahan itu akan buat kita setenang2nya.. dan juga luahan itu boleh sampai ke mana-mana malahan mungkin boleh jadi sesuatu yang lain..

kadang kala kita mudah terasa dgn manusia. tapi baiknya kita lebih bersikap terbuka.. kerana manusia punya kelemahan dan salah mana2, alangkah baiknya melihat kebaikannya yg byk berbanding keburukannya yg sedikit.. wallahua'lam

anywany, tanamkan niat kita lillahi ta'ala.. moga Allah permudahkan urusan kita dunia kahirat..amiin :)

thanks atas perkongsian ini ya ukhti habibti... :D

Ain Allen said...

ur welcome my dear kak ayu.. :)