Monday, 25 June 2012

Kekasih ke Syurga

Bismillah.

Semenjak cik suami beli Maher Zain punye latest album, it is as if Maher Zain bayar royalti kat dia. Bukan main promote kat aku suruh dengar. Ada satu lagu yang betul-betul touched me. Lagu Paradise. At first it was the melody, then bila dengar lirik dia, jadi sebak-sebak la jugak. Boleh dengar kat video yang aku letak kat bawah ni.

Liriknya :

I remember when I first met you
I felt that God answered my call
There was that one place I always thought about
And I just wanted to be there with you
The place that no eye has ever seen
The place that no heart has ever perceived
I had a great feeling inside of me
That one day I’ll be there with you
And now that we’re here feeling so good
About all the things that we went through
Knowing that God is pleased with us too
It’s not a dream, this is so true
Feeling the peace all around
Seeing things we could never imagine
Hearing the sound of rivers flow
And we know we’ll be here forever
The feeling is indescribable
Knowing that this is our reward

Do you remember the hard times we went through?
And those days we used to argue
But there was not one thing that could bring us down
‘Cause we always had in our minds
The place that no eye has ever seen
The place that no heart has ever perceived
The place we’ve been promised to live in forever
And best of all, it’s just me and you

I remember us praying at night
And just dreaming about this together
I’m so blessed to have you in my life
And now we can enjoy these blessings forever
Paradise is where we are now
Paradise, a dream come true
Paradise, O what a feeling!
Paradise, thank You Allah!


Aku amati lirik dia.. Time sorang-sorang dalam kereta sementara tunggu cik abang loading barang masuk boot kereta.

I remember when I first met you
I felt that God answered my call
There was that one place I always thought about
And I just wanted to be there with you
The place that no eye has ever seen
The place that no heart has ever perceived
I had a great feeling inside of me
That one day I’ll be there with you

Dari pertama kali jumpa isteri dia, dia dah niat nak bawa isteri die ke syurga. That's how it supposed to be for the husbands kan? Nak bawa kita masuk syurga? Tujuan utama perkahwinan itu sendiri. For a woman, maybe the feeling is more like, bila jumpa bakal suami tu, rasa dialah boleh bawa aku ke syurga. Alhamdulillah, bila tengok abg, aku rasa benda tu. :') Bila bercinta, ingatlah balik arah tuju hubungan kita.. Ke syurga? atau sebaliknya.

Menangis bila mendengar akad. Perkahwinan bukan perkara main-main cinta. Perkahwinan : Perjuangan bersama untuk mencari syurga Allah.

Do you remember the hard times we went through?
And those days we used to argue
But there was not one thing that could bring us down
‘Cause we always had in our minds
The place that no eye has ever seen
The place that no heart has ever perceived
The place we’ve been promised to live in forever
And best of all, it’s just me and you

Ni paling menyentuh hati aku. "Hard times we went through.." Perkahwinan mana yang tiada cabaran.. Cabaran datang dari pelbagai arah.. "And those days we used to argue" There will be arguments and misunderstanding.. but tolerance, patience, responsibility, honesty will also exist in this relationship.. But nothing can bring us down. This ups and downs in life, kita harungi bersama suami isteri with goal di akhirat sana. Keredhaan Allah dan harapan untuk qualify masuk syurgaNya. That is marriage, that is love.

And now that we’re here feeling so good
About all the things that we went through
Knowing that God is pleased with us too
It’s not a dream, this is so true
Feeling the peace all around
Seeing things we could never imagine
Hearing the sound of rivers flow
And we know we’ll be here forever
The feeling is indescribable
Knowing that this is our reward

Walaupun syurga sangat tak terjangkau dek pemikiran kita.. Tapi aku hampir dapat rasa perasaan selepas susah-susah semua tu, kita rasa seronok sangat dapat reward kita. Semua cabaran yang kita lalui kat dunia in the end sangat berbaloi.

Partner dunia akhirat, Inshallah

Masa aku first time qualify Royal Carribean Cruise dulu, aku dah rasa, "Seronoknyaaa.. penat lelah sebelum ni herbalife bayar bawak vacation" Memang perasaannya sangat seronok tak tergambar.. Bak kata Maher Zain ni,"The feeling is indescribable, Knowing that this is our reward" Siapa yang pernah qualify vacation dengan herbalife mesti rasa benda yang sama. Kerja kuat-kuat then dapat reward dari herbalife, everything FREE.

Tapi.. Ini baru dunia... Ini baru Herbalife bayar kerja kuat selama 5 bulan. Can you imagine, the reward that you'll receive from Allah after years of living in this world, fighting for Allah's blessings? Allahuakbar..

Kalau kita selalu ingat apa yang menanti kat sana, mesti kita rasa semua cabaran dan dugaan daripada Allah nampak kecil je. Semua berbaloi untuk diharungi bila ingat syurga Allah. :') It's not easy, aku sendiri pun selalu lupa. Manusia. Banyak kelemahan. Tapi the least we can do ialah berusaha dan bersangka baik kat Allah.


It's never to late to believe, yang kita boleh jadi penghuni syurga. But untuk menjadi penghuni syurga perlu bermula dari sekarang, kita yang perlu cari, bukan kita tunggu seru tu sampai. :) bukan nak tunggu di hari tua nanti. Now is the time to change if we want to change.


Semoga Allah beri kita kekuatan untuk terus berubah memperbaiki diri setiap hari. 


P.S - Long-Term target : Untuk menjadi penghuni syurga bersama suami, anak-anak dan keluarga.

2 comments:

Ummu Uwais said...

Thumbs up!

Makin mantap tulisannya..
Teruskan berkongsi... ^___^

Mg kita semua ke syurgaNYA insyaAllah!

fastabiqu Khairat...

Fieda said...

wow..! N3 terkesan...